Inspiratie uit de natuur

Of ik nu aan het ontwerpen ben of een stuk muziek componeer, in beide gevallen doorloop ik een proces van creatie en destructie. Ik maak van niets iets en van dat iets soms weer niets als iets me niet zint. De ene keer mondt dit uit in een prachtig eindresultaat, een andere keer ben ik weer terug af bij waar ik begonnen was. Het is een spel waarbij ik continu wat probeer en analyseer wat wel en niet werkt, het spel wat ogenschijnlijk ook in de natuur speelt, dan wel het spel der natuur is.

Daarmee doel ik dan natuurlijk op het principe van evolutie. De natuur is de ultieme belichaming van creatie, creativiteit en vindingrijkheid. Alles speelt in op de huidige omstandigheden om zoveel mogelijk te kunnen blijven vermenigvuldigen.

Om namelijk geboorte te kunnen geven aan een iets nieuws dient in ieder geval de volwassen staat bereikt te worden. Om die te kunnen bereiken dienen voldoende grondstoffen of voedingsstoffen te worden opgenomen en dienen vijanden te worden afgeweerd om gedurende de periode van strijd tot aan de volwassenheid te blijven bestaan.

De drang naar creatie, oftewel het geven van geboorte leidt naar die volwassenheid en bij alle oplossingen om voldoende grondstoffen of voedingstoffen op te nemen en vijanden af te weren wordt een beroep gedaan op de creativiteit en vindingrijkheid van de natuur.

Door bewust te zijn van de huidige omstandigheden worden aanpassingen gedaan, of het nu grotere tanden, ogen of langere snavels betreffen. Doorns op stammen of de aanmaak van giftige stoffen, het is allemaal even wonderlijk en uiterst creatief.

Door met deze ogen naar de natuur te kijken zie ik in de basis van de natuur mijn grootste leermeester en mijn grootste inspiratiebron. Het heeft me in laten zien dat aanpassingsvermogen een zeer belangrijke eigenschap is om te kunnen creëren en te overheersen.

Over hoe de natuur mij nog verder inspireert als designer en muzikant in het vervolg meer!

Related

Inhale exhale…

Be peaceful, be mindful. Inhale, exhale and go for it again! 〰️ Laatst stuitte ik weer op de ademhalingstechnieken van @iceman_hof – opnieuw inspirerend om te zien wat zijn visie is op…

Read more

Wat is harmonie?

Yin en Yang, een bijzonder fenomeen. Een krachtig grafisch symbool waarvan ik me altijd al af vroeg wat het nou exact betekent. Een tijdje terug stuitte ik op een klein…

Read more

Van design en muziek naar harmonieuze momenten

Design en muziek, dagelijks ben ik er graag mee bezig. Beiden zijn m’n passie en m’n werk. Gek genoeg lijken deze twee verschillende expertises heel erg veel op elkaar. Ik…

Read more