Wat is harmonie?

Yin en Yang, een bijzonder fenomeen. Een krachtig grafisch symbool waarvan ik me altijd al af vroeg wat het nou exact betekent. Een tijdje terug stuitte ik op een klein boekje waarin zeer beknopt, goed en volledig (zover ik kan oordelen) in omschreven staat wat de levensbeschouwing inhoud.

Zo las ik dat het symbool het teken is voor de voortdurende strijd tussen twee kanten. De vormen vertegenwoordigen beiden een kant. De houding van de vormen staat voor de dynamiek daartussen. Ze zitten als het ware voortdurend achter elkaar aan om de overmacht te krijgen. Echter kan geen van beide daarin volledig slagen.

Vrij vertaald zie ik daarin het principe van creatie en destructie. Waar de ene kant enkel de “wens” omvat om “iets” te creëren, omvat de andere kant enkel de “wens” om alles om te zetten naar “niets”. Beiden wensen dat enkel de eigen staat overheerst, bij voorkeur dat deze als enige staat overblijft, echter zijn beide niet tot volledige overheersing in staat doordat zij niet zonder elkaar kunnen bestaan.

De creërende kant kan namelijk enkel “iets nieuws” creëren middels destructie van “het huidige iets” naar “niets” met “iets nieuws” en een extra “wens” van “niets” als bijproduct. De destructieve kant is daarentegen niet in staat tot totale destructie doordat deze enkel “iets” om kan zitten naar “niets” met de creatie van “iets” als bijproduct. De contradictie die mijn inziens de essentie van het gehele universum vormt.

Door deze wisselwerking en afhankelijkheid is er een bepaalde chemie tussen beide krachten die tezamen een staat van harmonie teweeg brengen wanneer de krachten met elkaar in strijd verwikkeld zijn. Het betreft dus geen permanente staat van harmonie, gezien de voortdurende drang naar overmacht tussen de kanten en de tegenstrijdigheid die daarbij optreedt.

Dat gegeven is voor mij een van de meest spraakmakende inzichten waarin ik een universele logica zie die ogenschijnlijk in alle facetten van het universum terugkomt. Hetgeen wat mij ontzettend fascineert. Op de vraag wat deze logica exact inhoud en hoe kennis daarvan kan helpen het leven zo in te richten dat daarin harmonieuze momenten beleefd kunnen worden zal ik daarom antwoorden proberen te vinden, daarover in het vervolg meer.

Related

Inhale exhale…

Be peaceful, be mindful. Inhale, exhale and go for it again! 〰️ Laatst stuitte ik weer op de ademhalingstechnieken van @iceman_hof – opnieuw inspirerend om te zien wat zijn visie is op…

Read more

Inspiratie uit de natuur

Of ik nu aan het ontwerpen ben of een stuk muziek componeer, in beide gevallen doorloop ik een proces van creatie en destructie. Ik maak van niets iets en van…

Read more

Van design en muziek naar harmonieuze momenten

Design en muziek, dagelijks ben ik er graag mee bezig. Beiden zijn m’n passie en m’n werk. Gek genoeg lijken deze twee verschillende expertises heel erg veel op elkaar. Ik…

Read more